Fuld kontrol over din linkbuilding med afbryder-links

By Philip Løvland | Avanceret Linkbuilding

aug 20

Hvis man vil op på de søgninger hvor det bliver rigtig sjovt skal man arbejde aktivt med linkbuildng. Problemet med linkbuilding er at du typisk har meget lidt kontrol.

Hvad der virker fint nu, både i forhold til hvilke sider man får links fra og hvilken ankertekst man skal bruge, (tænk der var engang hvor du kunne lave links kun med ankertest og det virkede fint i rigtig lang tid) virker måske ikke i morgen, og skal du til at fjerne eller ændre links skal du gøre det et af gangen – hvis altså du overhovedet kan få adgang til siderne.

 

Det kan vi ikke lide, vi vil gerne have fuld kontrol. Og det skal vi få. Med afbryder-links.

 

Men før vi går videre, så lad os lige se på hvilke to typer links der findes:

 

 1. Der er de links som kommer organisk og som altid vil være gode. Det er links fra nyhedssider, folk der skriver på fora eller i blogs osv.
  Disse links har vi ingen kontrol over, og som udgangspunkt er det svært (men ikke umuligt) at forestille sig at disse skulle blive problematiske hen ad vejen.
  Desværre er disse links som regel ikke nok til at komme op i Google.
 2. Så er der alle de andre links. Det er dem vi selv laver. Links fra blognetværks, gæsteindlæg, forumprofiler, artikeldatabaser, linkkataloger, blogkommentarer, pressemeddelelser og alt det andet.Disse links har vi (i hvert fald næsten) fuld kontrol over dem når vi laver dem.
  Nogle af dem mister vi kontrollen over efter de er lavet (skriver du et gæsteindlæg kan du ikke bare rette i linket bagefter), og resten er bare besværlige at rette (køber du 50 forumprofiler på Fiverr skal du ind at rette 50 steder. Yiekes).

 

Disse links kan være super potente og sende din side til tops i Google. Men selv de pæneste selv-lavede links indeholder en risikofaktor – måske ikke nu, men Google bliver hele tiden skrappere og skrappere og bedre og bedre til at opdage når man selv laver linksne.

Men vil vi til tops er linktype1 ikke nok, så skal vi også arbejde med linktype2.

 

Hvis du gør som de fleste (og som jeg også plejede at gøre) linker du sikkert direkte til din side hver gang du laver et link, hvad enten der er tale om et gæsteindlæg, et indlæg på en blog eller en kommentar på en side.

Det skal du holde op med lige med det samme.

 

Fra nu af skal du ALDRIG lave et link direkte til din egen side medmindre følgende er opfyldt:

Linket fungerer også som branding af din side. Det kan være et gæsteindlæg på en stor blog med læsere lige i din målgruppe. Eller måske er du ekspert på dit felt og er med i et ekspert-udtalelse-indlæg. Eller journalisten spørger dig hvor han skal linke hen i artiklen.

 

Det er den eneste grund der er.

Resten af de links du selv bygger skal du have fuld kontrol over. Resten af dine links skal du lave gennem en afbryder som du kan tænde og slukke som du vil.

Redirects

redirects

For at lave en afbryder skal du bruge et nyt domæne, så start med at købe sådan et.

Sørg for at det er relevant for det produkt du sælger – det kan f.eks. være mincykelkurv.dk hvis du har en side om cykelkurve eller skriveborde365.dk hvis du sælger skriveborde.

 

(Og ja, det koster 45 kr. – men det er en billig pris for kontrol og sikkerhed)

 

Lav nu en 301 redirect fra dit nye domæne til dit rigtige domæne (se længere nede i artiklen hvordan du samtidig blokerer for linkværktøjernes robotter)

 

Hver gang du nu laver et link skal du i stedet for at gøre det til din rigtige side gøre det til din redirect.

 

På den måde kører alle de links du bygger ind gennem afbryderen (redirecten). Og hvis du en dag ikke længere vil have at linksne peger mod din side slukker du bare for afbryderen (fjerner redirecten).

 

På den måde får du al linkværdien, men beholder den fulde kontrol.

Hvorfor er det så smart?

Fuld kontrol er altid godt, og at bruge en redirect kan være smart hvis følgende sker:

 

Din side bliver til et brand.

Du har måske brugt lidt dodgy links til at komme op i Google, men nu kan siden stå på egne ben.

Så kan du slukke for redirecten og behøver ikke ligge søvnløs og tænke på om fortidens synder en dag indhenter dig og dit levebrød

 

Google ændrer retningslinjer ift. linktyper.

Hvis du har linkbuildet i noget tid kan du sikkert huske dengang hvor forumprofiler var det helt store. Eller dengang artikeldatabaser var det.Eller da man virkelig fik noget for pengene med linkkataloger.

Hvis man ikke gjorde brug af disse linktyper dengang gik man glip af en masse trafik og dermed også en masse penge. Og så længe man huskede at stoppe mens legen var god var det fint.

I dag er det blognetværk (og til en mindre grad også artikeldatabaser, som jo også er en slags blogs) der virkelig giver Google-placeringerne en på muffen.

Men en dag holder det sikkert også op med at virke lige så godt (eller det bliver i hvert fald sværere).

 

Så er det rart at kunne trykke på en knap frem for at skulle finde frem til flere år gamle blogs og forsøge at få ejerne til at slette linksne.

 

Google ændrer retningslinjer ift. ankertekster.

Ankertekster virker stadig aldeles fremragende, og mange sider trives fint med en (i mine øjne) forholdsvis høj procent af ankertekstlinks.

Men hvis udviklingen fortsætter bliver tolerenceprocenten hele tiden lavere, og så er det rart at kunne trykke på en knap frem for at skulle ændre anktertesten på en masse links man måske ikke har adgang til længere.

 

Din side bliver straffet af Google.

Hvis du er så uheldig at din side bliver ramt af en penalty, hvad enten det er manuelt eller algoritmisk, er løsningen heldigvis nem.

Kopier teksterne over på et andet domæne og ret redirecten derover i stedet for. Så er du hurtigt oppe at køre igen.

Vil du gerne beholde dit domæne (måske er det et brand) og er det dine links der er problemet er løsningen også ligetil – slet redirecten, og så har du ikke længere nogen grund til at Google skal straffe dig, og du går fri i næste update/når du ansøger

 

Du ikke skal bruge linksne mere.

Har du sendt en side så højt til tops at den har fået nok organiske links til at blive nogenlunde liggende kan du flytte redirecten et andet sted hen og gentage successen – og så har du pludselig to sider på side1

 

Dine konkurrenter begynder at snuse rundt.

Hvis du følger redirect-guiden nedenfor bliver redirecten ikke opfanget af de mange linkværktøjer der findes, og dine konkurrenter vil undre sig over hvor du får dine gode placeringer fra – men kan ikke rigtig gøre noget ved det andet end at undre sig.

 

Og der er sikkert flere gode grunde endnu…

Lav en hemmelig redirect

Lav en hemmelig redirect

Hvis du skal være en rigtig online-ninja skal du selvfølgelig gemme din redirect fra dine konkurrenter ved at blokere robotterne fra de mange linkanalyseværktøjer der findes.

Det gør du på følgende måde

 1. Tilknyt dit redirectdomæne til et webhotel eller opret et nyt webhotel
 2. Opret en robots.txt i din mappe og indsæt koden herfra – http://pastebin.com/dnkEeeEk
 3. Opret en .htaccess i din mappe og indsæt koden herfra – http://pastebin.com/wGwHLUcZ
  (bruger du Unoeuro ligesom jeg kommer det til at se sådan her ud):unoeuro
 4. Indsæt følgende kode (ret selv domænerne) nederst i din htaccess:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*) http://www.targetdomainforredirect.dk/$1 [R=301,L] RewriteRule . /index.php [L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^thisdomaintoredirect.org$ [OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.thisdomaintoredirect.org$
RewriteRule ^/?$ “http://www.targetdomainforredirect.dk” [R=301,L]

 

targetdomainforredirect erstatter du med navnet på det domæne du lige har købt

thisdomaintoredirect erstatter du med der hvor redirecten skal ende henne.

 

Og voila – du er nu klar til at lave ninja-links med fuld kontrol

Avancerede teknikker

avancerede teknikker

Ovenstående er det basale og følger du bare det er det super fint. Men hvis du gerne vil tage skridtet videre kan du kigge på følgende avancerede teknikker:

Én redirect per linktype

Hvis du vil have et yderlige kontrolniveau (og laver meget linkbuilding) bør du have en redirect til hver linktype. Det kan f.eks. være

 • Blogindlæg med neutral ankertekst
 • Blogindlæg med exact match anker
 • Forumprofiler
 • Blogkommentarer
 • Artikeldatabaser og linkkataloger

 

På den måde bliver det ikke alt eller intet, men du kan fjerne f.eks. forumprofilerne hvis du bliver straffet, og så se om ikke det retter sig.

Flere redirects i samme indlæg

Linkbuilder du steder hvor der også er andre eksterne links (og det vil der som regel altid være, f.eks. til facebooksider mm.) kan du smide et ekstra link ind så du linker til to forskellige redirects.

På den måde har du f.eks. 2 ud af 9 eksterne links på en given URL, hvilket alt andet lige er bedre end 1 ud af 8.

 

Dummy-side til linkkataloger

De fleste linkkataloger (og nogle artikeldatabaser) vil ikke lade dig linke til en redirect. Her er tricket at oprette din redirect-url som et rigtigt domæne og lægge noget simpelt indhold på så de links du tilføjer vil blive godkendt.

Når du har fået godkendt et tilpas antal links kan du så lave din 301-redirect og se din side flyve op.

Pre-linkbuilding

Har du en super ide til en side men har ikke fundet på det perfekte navn endnu (eller siden er måske stadig under udvikling og må ikke indekseret)? Det gør ingenting.

Køb et redirect-domæne og put noget simpelt indhold på, og begynd at lav din linkbuilding.

Så er du klar med en 301-redirect og en masse links den dag du starter din side, og kan ofte spare flere måneder.

Gode pointer at huske

gode pointer

 • Du kan også sagtens linkbuilde til dine undersider via en redirect. Enten ved at oprette et nyt domæne som redirecter direkte til undersiden eller ved at linke til www.redirectetdomæne.dk/undersideurl
 • Sørg for at holde fast i dine redirects. En af mine .com-domæner var nede et par uger pga. noget vrøvl med ICAN og det så sådan her ud for alle de søgeord der havde fået en del af deres værdi fra redirecten (placeringerne kommer igen når man tænder og Google opdager det, men det er ikke sjovt i mellemtiden)
  rankingtab
 • En 301-redirect gør dig ikke immun over for Google-opdateringer. Så husk stadig almindelig sund fornuft når du linkbuilder

 

Noget om afbryder-links der skal uddybes? Eller ideer til at gøre det endnu smartere? Vi ses i kommentarerne her nedenunder

About the Author

Philip Løvland har arbejdet med linkbuilding, SEO og online markedsføring siden 2009. Elsker at teste nye ting og se hvordan man kan gøre tingene lidt smartere

Leave a Comment:

(10) comments

Christian Møller august 28, 2015

Stærkt indlæg Philip. Jeg tænker umiddelbart, at det ser lidt suspekt ud, når en side som har været 301 redirectet til et andet domæne i flere måneder, løbende modtager links fra diverse sider, blogs eller forums.

Jeg siger ikke, at det er noget Google overhovedet vil opdage. Rigtig fedt indlæg, none the less!

Reply
  Philip Løvland august 31, 2015

  Men det er netop det der er det smukkeste af det hele ved det – det er slet ikke suspekt.
  Tænk på alle de virksomheder der kører med kampagnehjemmesider der redirecter, bare fordi det er nemmere at skrive, f.eks. “gå ind på www. bedremælk.dk” end “www.mælkekompagniet.dk/da/index/blog/august/saadan-laver-vi-bedre-maelk/index.apsx”.

  I det tilfælde her kommer bedremælk hele tiden til at få en masse links, simpelthen fordi det er det der bliver pushet, og fordi det er det folk husker. Også efter kampagnen stopper.

  (og i øvrigt mange tak :-))

  Reply
Anton Hoelstad september 5, 2015

Tillykke med bloggen Philip!

Rigtig godt indlæg, og ganske inspirerende 🙂 Ved link building giver det bare rigtig god mening, at have så meget kontrol som muligt, og have muligheden for at fjerne skidtet igen. Men denne taktik med 301-redirect domæner er slet ikke så dum endda!

Reply
  Philip Løvland september 7, 2015

  Tak, kan desværre heller ikke selv tage æren for den, det er noget jeg har læst på de udenlandske fora, men det er bare så smart så det er sådan jeg laver alle links fra nu af (og ville ønske jeg altid havde gjort)

  Reply
Kasper august 17, 2016

Hej Philip,

Vil Google ikke bare slå ned på ens redirect-domæne? Bruger du stadigvæk teknikken?

Mvh
Kasper

Reply
  Philip Løvland august 18, 2016

  Jo hvis man spammer det sønder og sammen eller på anden måde “misbruger det”.
  Men det er intet unaturligt ved at du f.eks
  *) Køber en konkurrents hjemmeside, redirecter, og at den gamle konkurrent fra tid til anden får links
  *) Opretter et domæne til en specifik kampagne, redirecter, og at kampagnen fra tid til anden får links
  *) Find selv på flere eksempler

  Jeg bruger stadig teknikken, ikke på alle mine links og heller ikke på alle mine sider (dels fordi jeg ikke længere laver noget rigtig skidt til nogle af de sider jeg tjener penge på og som ikke er tests, og dels fordi jeg ikke har taget min egen medicin og simpelthen er for doven til at opsætte så mange nye domæner bare med linkformål)

  Reply
Kasper september 12, 2016

Super fed artikel og et rigtig godt trick. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på at hvis man bygger hele sin linkprofil på redirects så er man på røven den dag Google ændrer redirect praksis. Jeg tvivler på at de helt fjerner den link juice redirects overfører, men vi har nu efterhånden set mange smarte tricks måtte lade livet fordi vi er i en branche af folk der ikke helt kan kontrollere sig selv, hehe.

Som udgangspunkt er det vel bare god SEO praksis ikke at bygge hele sin strategi på en taktik.

Men hvis man lige har købt en ny side til sin pbn eller har brug for at teste – jeg har tendens til dovenskab og godt kan lide at købe mig fra arbejde – så er det en perfekt måde at teste en link service af inden man smider for mange penge efter den.

Reply
  Philip Løvland september 15, 2016

  Tak for kommentar, og du har helt ret i at man aldrig skal lægge alle sine æg i én kurv.

  Alle de gode links du får naturligt skal du selvfølgelig heller ikke lave gennem en redirect – men alle dem hvor det kan være rart at kunne slukke for dem når Google skifter mening – chancen for at Google ændrer praksis mht. overførsel ved linkværdi er tæt på 0, mens chancen for at Google ændrer mening om en bestemt linkstrategi er noget højere, så på den måde er det et “safe bet”

  Reply
Jonas j oktober 8, 2016

Bare lige en lille bemærkning.

Straffes et site, vil straffen blive overført via en 301 redirect, så det bør man bestemt ikke gøre.

Ideen med tænd/sluk links har også ulempen, at pagerank ikke overføres 100 procent og ancor tekster ej heller overføres.

Et redirectet domæne vil heller ikke flowe autoritet videre – kun pagerank.

Det giver derfor bedre mening, at opsætte et komplet site til formålet, frem for en redirect.

Reply
  Philip Løvland oktober 9, 2016

  Hej Jonas
  Tak for din kommentar – det er dejligt når folk tænker kritisk over det man skriver, også selvom jeg er meget uening 🙂

  Der er flere elementer i din kommentar – jeg tager dem en af gangen.

  “Straffes et site, vil straffen blive overført via en 301 redirect, så det bør man bestemt ikke gøre.”
  Meningen med redirecten er ikke at du skal undgå straf (det ville være lidt for nemt hvis man bare kunne linkbuilde til sin 301 som om det var 2010) men at du har en nem løsning hvis du skulle være så uheldig at blive straffet.
  Det er ikke til at sige hvad Google kommer til at se sig sur på i fremtiden, men hvis du nogensinde har prøvet at skulle rydde op i en backlink-profil og fjerne links på sider du ikke har logins til ved du hvor utroligt frustrerende, umulig, og tidskrævende en opgave det er – her er det meget nemmere bare at kunne slukke for sin redirect.
  (genlæs evt. afsnittet “hvorfor er det så smart”)

  “Ideen med tænd/sluk links har også ulempen, at pagerank ikke overføres 100 procent og ancor tekster ej heller overføres.”
  Pagerank overføres nu 100 (siger Google i hvert fald – http://searchengineland.com/google-no-pagerank-dilution-using-301-302-30x-redirects-anymore-254608) men selv med 90% vil jeg mene at fordelen langt opvejer de sidste 10% tab.
  At redirects ikke skulle overføre ankertekst har jeg hverken praktisk eller teoretisk erfaring med skulle være tilfældet.

  “Et redirectet domæne vil heller ikke flowe autoritet videre – kun pagerank.”
  Igen har jeg hverken praktisk eller teoretisk erfaring med at det skulle være tilfældet.

  “Det giver derfor bedre mening, at opsætte et komplet site til formålet, frem for en redirect.”
  I mange af de nicher jeg arbejder med tager det mange måneder (eller år) og 5-6-cifrede budgetter at nå gode placeringer. Her er det ikke “bare lige” at starte en ny side, her gælder det om at beskytte og maksimere sin investering, og her er en redirect en rigtig fornuftig løsning.
  Er vi nede på et ranking-niveau hvor det er lidt lettere at ranke og derfor mere oplagt at lave en ny side og måske lave mere “churn-n-burn” ville jeg mene at en redirect stadig giver rigtig god mening hvis du vil maksimere din sikkerhed og din investering (genlæs afsnittet om hvorfor det er så smart).

  Er vi nede på et niveau hvor det er meget meget nemt at ranke vil jeg gerne anerkende at en redirect måske kan virke overflødig – men i det tilfælde burde du allerede ligge #1, og så er en ny side jo åbenlyst den bedste løsning.

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: